IDÉZETEK


Pályázatok

TERMÉSZETES FORRÁSVIZEINK VÉDELME címmel 2014. augusztus 1-én indult projektünk a Norvég Civil Támogatási Alap finanszírozásában.


Célunk, hogy létrehozzunk egy országos civil hálózatot, a természet,- táj,- és vízvédelemmel foglalkozó civil szervezetek összefogásával. Ez a civil hálózat, a forrásvizek védelmével kapcsolatos konkrét környezetvédelmi tevékenységen túl, felvállalja a területtel kapcsolatos információk, civil szakértői tudások, és jó gyakorlatok összegyűjtését, megosztását. Ez lehetővé teszi, hogy a meglévő tudás hasznosulhasson a szakmapolitikai döntések előkészítésében, szükség esetén érdekvédelmi, érdekérvényesítési tevékenységben.

KEDVES TERMÉSZETET, TÁJAT, VIZET SZERETŐ ÉS VÉDŐ CIVIL TÁRSUNK!
Várunk sorainkba olyan elv- és tettestársakat, akikkel osztozunk nézeteinkben, természet szeretetünkben, és akik hozzánk hasonlóan látnak lehetőséget az összefogásban.

Projekt címe: Természetes forrásvizeink védelme
A pályázat területe: Környezetvédelem és fenntartható fejlődés
A projekt tervezett kezdése: 2014. augusztus 1.-2016. április 30. (21 hónap)
Főpályázó: Gyermekkel a Természetért Egyesület
Szervezetvezető: Horváth Attiláné, Ildikó
E-mail: forrasvizorzok@gmail.com
Tel: 30/894-0817

Partnerünk: Kék Forrás Környezet és Természetvédelmi Egyesület.

Szakértő közreműködők:
   dr. Bardóczyné Székely Emőke
   Dukay Igor
   Németh Imre
   Obermayer András

Kapcsolat:
   Horváth Attiláné, Ildikó
   E-mail: forrasvizorzok@gmail.com
   Tel: 30/894-0817


Tervezett projekttevékenységek:


 1. Forrásgondozás és forrás-örökbefogadás modelljének kidolgozása
  A saját és partnerszervezetünk jó gyakorlatai, szakmai tudása és tapasztalatai mentén kidolgozásra kerül egy olyan modell program, amely leírja a források gondozásával kapcsolatos civil tevékenység lehetőségeit, kereteit, szakmailag helyes és fenntartható módjait.

  A modellben a következő kérdésekre próbálunk rávilágítani:
  • hogyan építsünk ki együttműködést a források vagyonkezelőivel
  • hogyan tudunk részt vállalni a források szakszerű gondozásában
  • hogyan gondoskodhatunk a környezetünkben lévő forrásvizek megóvásának fenntarthatóságáról a forrás-örökbefogadási tevékenységgel

  A modell 1000 példányban nyomtatásban, és elektronikus formában is megjelenítésre kerül 2015 év végéig.

  A lap alján feliratkozhatsz, amennyiben téged, vagy szervezetedet érdekli a kiadvány.

 2. Forrásgondozásra felkészítő tréning civil szervezetek számára
  A modell kidolgozásával párhuzamosan meghirdetésre kerül egy 24 órás „Forrásvizeink környezetvédelme” c. felkészítő program, valamint kidolgozásra kerül egy tananyag, melyben kidolgozott forrásgondozási modell alapján megosztjuk szakértőink tudását és civil forrásgondozási tapasztalatainkat.
  A tréningen való részvétel térítésmentes a projektbe bevonandó szervezetek számára.
  Helyszíne Budapest, időpontja: 2015. március.

 3. „ForrásVízŐrző” névvel országos civil hálózatot hozunk létre azoknak a civil szervezeteknek az összefogásával, akiknek fontos a hazai természetes források és a források környezete, mint vizes élőhelyek védelme.
  Elképzelésünk szerint, a civil hálózat összefogja a forrásvízvédelemmel kapcsolatos civil tevékenységet. Létrejön egy erős szakértői bázison nyugvó, szervezett civil közösség, amely alkalmassá tud válni a szakmai érdekképviseletre a szakmapolitikai mechanizmusok befolyásolására. A civil hálózat létrehozása jelenti véleményünk szerint a megoldást arra a problémára, hogy a civil szektor a forrásvizek védelmének területén nem tud elég hatékonyan működni, és nem tudja befolyásolni a szakmapolitikai mechanizmusokat, csak kényszerűen alkalmazkodik.

  Egy, a szervezetek teljes önállóságát megtartó szakmai és érdekszövetség létrehozását képzeltük el, amely
  • a tudásmegosztással
  • közös érdekvédelemmel
  • közös környezetvédelmi akciókkal
  • közös marketinggel és PR tevékenységgel
  segíti, az egyes tagszervezeteket tevékenységük hatékonyságának, szakmai és társadalmi presztízsének erősítésében.

  A szervezetet teljesen demokratikusnak képzeljük el, amelynek működését a csatlakozó szervezetekkel közösen alkotjuk meg a projektben erre szabott idő, és keretek adta lehetőségeket felhasználva.

  Ha civil szervezetedet érdekli a fentiekben vázolt civil összefogás lehetősége, kérem, add meg elérhetőségeidet a lap alján található űrlap kitöltésével, hogy fel tudjuk venni Veled a kapcsolatot.

 4. Civil koordinátorokat VÁRUNK!
  A tervezett civil hálózat létrehozásában az érdeklődő szervezetek munkatársai civil koordinátorként vehetnek részt. A koordinátorok aktívan szerepet vállalnak a hálózatépítésben. A koordinátoroknak és szervezetünk munkatársainak „Civil közösségépítés és közösségfejlesztés” c. felkészítő tréninget tartunk, ahol a közösségépítés, érdekvédelem, civil hálózat építése, és működése lesz a tréning témája. A civil koordinátorok az elsőként csatlakozó szervezetekből kerülnek ki.
  LÉGY TE IS CIVIL KOORDINÁTOR A PROGRAMBAN!
  A tréningen való részvétel a projekt résztvevői számára térítésmentes, Budapesten kerül rá sor 2015. januárjában. A tréningen résztvevők útiköltség térítést, szállást és étkezést kapnak. A tréning nagyon sok értékes információt ad a civil szervezetek számára, amelyet nem csak a jelenlegi hálózatépítési munkában, de a saját szervezetük építésében is rendkívül jól tudnak használni.
 5. Bővebben >>

 6. Magyarországi forrásadatbázis létrehozása civil szervezetek számára
  A civil szervezetek forrásgondozási munkájának egyik akadálya, – a tapasztalataink szerint - hogy nincs naprakész és a civil szervezetek számára hivatalosan hozzáférhető adatbázis a magyarországi édesvízi forrásokról, ami szükséges a munkánkhoz. A projekt előkészítés szakaszában már megkezdtük egy forrásadatbázis kialakítását. Ennek érdekében több vagyonkezelővel felvettük a kapcsolatot (Egererdő Zrt., Szurdokpüspöki Önkormányzat, TAEG Zrt., Erdészet Sopron, Gyulai Erdészeti és Vadászati Zrt., Mátra-Csurgói Erdőbirtokossági Társulat, Szarvaskői Települési Önkorányzat, Mecsek Erdő Zrt.). Velük együttműködési megállapodást kötöttünk.
  A forrásadatbázist elérhetővé tesszük a munkákhoz partnerként csatlakozó civil szervezetek számára a weboldalon.

 7. Források Világnapja rendezvényt tartunk 2015. májusában.
  A projekt keretein belül, 2015 májusában harmadszor is megrendezzük a Források világnapja rendezvényt az országban több helyszínen párhuzamosan, összesen kb. 1000 fő részvételével.
  A rendezvény lehetőséget ad arra, hogy az újonnan alakuló civil hálózat és a benne résztvevő civil szervezetek bemutatkozzanak a civil társadalom és a szakmapolitika szereplői számára.
  A rendezvénynek nagy médianyilvánosságot adunk, ezért remek PR lehetőség minden civil szervezet számára.

  A Források Világnapjáról bővebben itt olvashat >>


Ha civil szervezetedet érdekli a fentiekben vázolt civil összefogás lehetősége, kérjük, töltsd ki az alábbi adatlapot, hamarosan válaszolni fogunk rá.

Kérem a kiadványt, mert szervezetemet érdekli a modellSzervezetemmel csatlakozni szeretnékKérem a kiadványt, és csatlakozom a szervezetemmelSIKEREINK

Támogatóink és Partnereink segítségével, támogatásával sikerülhetett Szurdokpüspöki határában lévö Delelö kút néven ismert forrás kitakarítása, támfal felújítása, és pihenöhely kialakítása.

Delelő kút
Delelő kút
Delelő kút
Delelő kút

Szurdokpüspöki 2012.09.

Több kép itt


Szurdokpüspökiben a helyi önkormányzat és az Egererdő Zrt. együttműködésével egy rendezvény keretei között létrehoztuk a Források Napját

Források napja
Források napja
Források napja
Források napja

Szurdokpüspöki 2013.05.18.

Több kép itt

A Források napjáról bővebben itt